22 Mart 2016 Salı

Ekşili Terbiyeli Köfte


Malzemeler:
300 gr az yağlı kıyma
1/2 çay fincanı kırık pirinç
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
1 çay bardağı un
2 yumurta sarısı
2 diş sarımsak
1 orta boy havuç
1 orta boy patates
2 bardak et suyu
1 litre su
1 adet limon suyu
1 adet defne yaprağı
tuz-karabiber

Yapılışı:

1. Önce köfte harcını hazırlamalı; pirinçleri yıkayıp yoğurma kabında kıymaya ekleyin. 1 ad. küçük-orta boy soğanı içine rendeleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. Maydonazların hepsinin ince ince kıyın yarısını harca ekleyip yoğurmaya başlayın.
2. İyice yoğurduktan (en az 10 dakika) sonra cevizden ufak cherry domates gibi parçalar koparıp yuvarlamaya başlayacağız. Bir tepsiye unu ve kalan maydanozları ekleyip karıştırın. Yuvarladığınız top köfteleri unlu maydanozlu karışıma bulamak için tepsiye atın. Hepsinin buladıktan sonra tepsiyle buz dolabına kaldırın.
3. Benim et suyum olduğu için malzemelere ekledim. Siz yoksa normal su da kullanabilirsiniz. Patates ve havuçları küp küp doğrayın. Et suyu ve suyu tencereye koyup kaynayınca önce havuçları beş dakika sonra patatesleri ekleyin. Tuz ve karabiber ekleyin. İsterseniz bir defne yaprağı da atın. 10 dakika sonra köftelerin fazla ununu silkeleyip tencereye ilave edin. Kapağını kapatın.
4. Yumurta sarılarını limon suyu ile birlikte iyice çırpın. Sarımsakları iyice dövüp ekleyin. 1 yemek kaşığı silme un ilave edin.Tuz ve karabiber ekleyip çırpmaya devam edin. 10 dakika sonra tencereden kepçe kepçe çırptığınız yumurtaya ilave ederek terbiyeyi ılık hatta sıcaklaştırın. Bunu yapmadan tencereye dökerseniz terbiyeniz kesilir. Terbiye suyla iyice ısındıktan sonra karıştırmaya başladığınız tencereye dökün. Bir fokurdasın 3-4 dakika sonra altını kapatın.
Ekşili terbiyeli köfteniz servise hazır. Sıcak sıcak için :) şifa olsun inşallah.
Afiyet olsun…
NOT: Püf noktası olarak tavsiyem kırık pirinç kullanmanız. Köfteler de dinlenince daha güzel oluyor.
Bütün pirinç çok fazla şiştiği için kötü görünüyor




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder