22 Mart 2016 Salı

  Osmanlı Mutfağından Bir Lezzet : Kavun Dolması


Malzemeler

  • 1 adet kışlık kavun

İç harç için:

  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 avuç badem
  • 1 avuç Antep fıstığı
  • 1 avuç kuş üzümü
  • 400 gram dana kıyma
  • 1 kahve fincanı baldo pirinç
  • 1 koca tutam dereotu
  • 1 koca tutam maydanoz
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam toz kişniş
  • 1 tutam yenibahar
  • Kavunlu sos için:

    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 yarım tutam dereotu
    • 1 yarım tutam maydanoz
    • 1 yarım çay bardağı su

    • Hazırlanışı
    • Soğanın kabuklarını soyup küp küp doğrayın. 2 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Soğanı ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun. Önceden sıcak suda bekletip kabuklarını soyduğunuz bademi soğana ekleyin. Aynı yöntemle kabukları soyulmuş Antep fıstıklarını da ekleyin.

      Sıcak suda bekletilerek şişirilmiş kuru üzümlerinizi de ekleyip karıştırın. Dana kıymayı tavaya ekleyip ezerek kavurma işlemine devam edin. 5 dakika kadar sıcak suda kaynatılıp süzülmüş pirinci de ekleyin. Doğranmış maydanoz ve dereotunu ekledikten sonra yavaşça karıştırın. Tuz, karabiber, toz kişniş ve yenibaharı da ekleyip karıştırın. Kavunun baş kısımlarını kesin. Ortadan ikiye bölün. Çekirdeklerini çıkartıp ayrı bir kaba ayırın. Kaşık yardımıyla kavunun içini daire biçiminde oyun. Çıkan parçayı da bir kaba ayırın.

      Kavunun içini hazırladığınız harçla doldurun. Kavunları fırın tepsisine yerleştirin. 180 C'de 20 dakika pişirin. Kavunun içini oyarken ayırdığınız iç kısmını bıçak yardımıyla doğrayın. 1 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Kavunları ekleyip karıştırın. Yarımşar tutam kıyılmış dereotu ve maydanozu da ekledikten sonra kavunları ezerek karıştırmaya devam edin. Suyu ilave edin. Tavanın altını kısıp kavunlu karışımı pişmeye bırakın. 

      Piştikten ister bütün halde isterseniz de dilimleyerek servis edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder